Oda Akselsen bærer fremdeles byrden av en beslutning hun tok under eksamen, som hun nå ser tilbake på med en dårlig magefølelse. I stedet for å konsentrere seg om sine siste eksamener ved Høgskolen i Innlandet (HINN), har hun nylig begynt sin første uke som servitør på Kleivstua hotell, etter at sesongarbeidet på Norefjell avsluttet.
Hennes nåværende situasjon er resultatet av en avgjørelse hun og en studievenninne tok i mai 2022. De befant seg i et grupperom på campus på Kongsvinger, begge frustrert over dårlig nettforbindelse i kollektivet. Dette tvang dem til å ta eksamen på campus. Venninnen hennes slet med de første oppgavene og henvendte seg til Oda for hjelp.
Hvor lang tid tar det å behandle en mistanke om juks på eksamen?
Det øyeblikket Oda sendte svarene på oppgave 1 og 2 til venninnen, visste hun ikke hva hun skulle forvente. Hun ønsket å gi venninnen inspirasjon og veiledning, men hun hadde aldri til hensikt å oppmuntre til fusk. Oda hevder at hun flere ganger sa til venninnen at hun ikke skulle kopiere svarene, men heller bruke dem som referanse.
Noen uker senere mottok Oda et brev fra skolen som anklaget henne for fusk. Da hun ringte moren sin og gråt, føltes det som om livet hadde kollapset. HINN hevdet at Oda og venninnen hadde samarbeidet om besvarelsene, men Oda påsto at det var hennes selvstendige arbeid som venninnen hadde brukt. De to er ikke lenger venner.
Anklaget for mobilbruk under eksamen? Slik håndterer du saken
Oda har klaget på utestengelsen, og hennes advokat, Ruben Haugland, mener at det ikke var fusk, men medvirkning til fusk. Ifølge reglene må studenten ha skjønt at det hun ga fra seg ville bli kopiert. Haugland hevder at Oda sendte teksten som inspirasjon, ikke for å oppfordre til plagiering.
HINN har ikke kunnet gi detaljer om saken på grunn av klagebehandlingen. Felles klagenemnd, som håndterer fuskesaker, har ikke ennå vurdert saken.
Eksamenen ble annullert – hva nå? En guide til dine muligheter
Det er et økende problem med fusk blant studenter i Norge, hvor minst 3100 studenter har blitt utestengt siden 2018. Saksbehandlingstiden har økt som følge av pandemien, men de jobber med å redusere ventetiden.
Mange studenter føler seg urettferdig behandlet ved at de blir utestengt før Felles klagenemnd har vurdert saken deres. Det er sjelden at søknader om utsatt utestengelse blir innvilget.
For Oda førte utestengelsen til økonomiske vanskeligheter da hun mistet studiestøtten og måtte flytte hjem til foreldrene. Hun søkte etter jobber desperat og endte opp med å jobbe som sesongarbeider langt unna familie og venner.
Hvordan unngå plagiat på eksamen: en guide til kildebruk og kildehenvisning
Oda mener at studenter som har blitt utestengt lider også på lang sikt. CV-en deres får et hull, og stigmatiseringen forfølger dem resten av livet.
Selv om Oda venter på Felles klagenemnds beslutning, er hun fast bestemt på å fullføre sin bachelorgrad og forfølge en mastergrad i bærekraftsøkonomi, selv om hun må bytte studiested.
Trenger du advokatbistand ved mistanke om fusk på eksamen? Les mer om det her