Dersom du er mistenkt for fusk ved Høgskolen i Innlandet kan du ha rett på gratis advokatbistand om saken dreier seg om utestengelse. I denne artikkelen går vi igjennom de viktigste rettighetene du som student har, og hvilke regler som gjelder for studenter som er mistenkt for fusk ved Høgskolen i Innlandet.
Studentenes rettigheter ved mistanke om fusk ved Høgskolen i Innlandet
I de tilfeller det oppstår mistanke om fusk ved Høgskolen i Innlandet har studenten en rekke rettigheter etter forvaltningsloven (fvl.) og Universitets- og høyskoleloven (uhl.). Under finner du de viktigste reglene og rettighetene for studenter som er mistenkt for fuks ved Høgskolen i Innlandet;
- Studenten har rett til å motta veiledning, jf. fvl. § 11
- Studenten har rett til advokat, jf. fvl. § 12
- Studenten har rett til at Høgskolen i Innlandet har taushetsplikt om saken, jf. fvl. §13
- Studenten har rett til å bli varslet før vedtaket treffes, jf. fvl. § 16
- Studenten har rett til at Høgskolen i Innlandet undersøker saken nøye, jf. fvl. § 17
- Studenten har rett til å ha innsyn i sakens dokumenter, jf. fvl. § 18
- Studenten har rett til å påklage vedtak om annullering og/eller utestengelse, jf. fvl. § 28
- Studenten har rett til gratis advokatbistand dersom saken dreier seg om utestengelse, jf. Universitets- og høyskoleloven § 4-8 femte ledd.
- Studenten har rett til domstolsprøving av vedtak om bortvisning, utestenging og sikkerhetsvurdering, jf. Universitets- og høyskoleloven § 4-11 første ledd.
- Studenten har rett til å klage på vedtak om annullering og/eller utestengelse, jf. Universitets- og høyskoleloven § 5-1 femte ledd.
Det er viktig å bemerke at alle rettighetene som er nevnt over gjelder fra det tidspunktet Høgskolen i Innlandet oppretter sak om mistanke for fusk, bortsett fra retten til gratis advokatbistand. Retten til gratis advokatbistand inntreffer ikke før Høgskolen i Innlandet reiser sak for høyskolens klagenemd. Dette innebærer i praksis at studentene ikke har krav på gratis advokat i fasen hvor saksbehandler kun vurderer saken.
Rett til gratis advokatbistand ved mistanke om fusk ved Høgskolen i Innlandet
Dersom studenten risikerer å bli utestengt fra Høgskolen i Innlandet på bakgrunn av mistanke om fusk, har studenten rett til gratis advokatbistand. Det følger av Universitets- og høyskoleloven § 4-8 femte ledd. I de tilfeller hvor studenten kun risikerer å få eksamen annullert, gjelder ikke retten til gratis advokat.
Ved Høgskolen i Innlandet blir advokatutgiftene dekket fra det tidspunktet en sak blir reist for Høyskolens klagenemd, gjennom en klage på et eventuelt vedtak fra klagenemden, videre til klage til det nasjonale klageorganet Felles klagenemd, og til slutt ved en eventuell domstolsprøving av vedtaket i tingretten. Det betyr i praksis at man ikke har rett til bistand fra advokat i de innledende fasende av saken eller etter saken eventuelt er behandlet i tingretten.
For gratis advokatbistand betaler studenter ved Høgskolen i Innlandet ingen egenandel. Hos Studenthjelpen.no blir studieinstitusjonen direkte fakturer slik at studenten ikke trenger å legge ut for bistanden, og deretter søke om refusjon.
Det følger av Universitets- og høyskoleloven § 4-8 femte ledd at studenten har rett til å få alle «rimelige og nødvendige» kostnader, knytte til saken, dekket av studieinstitusjonen. Retten til bistand er derfor ikke ubegrenset. Studenten bør av den grunn med fordel velge en advokat med kompetanse og erfaring innen sakstypen for å få god hjelp innenfor begrensningene som er gitt.
Hos studenthjelpen.no har vi advokater som er spesialisert innenfor fusk. Studenten er garanter god hjelp fra en kompetent fagperson, som vil undersøke saken fra alle sier, og ivareta studentenes rettigheter. Ta kontakt med Studenthjelpen.no for en risiko- og kostnadsfri vurdering.
Hva anses som fusk ved Høgskolen i Innlandet?
Høgskolen i Innlandet har en oversikt over hva som anses som fusk i sin studieforskrift, Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet kapittel 8. Det fremgår av forskriftens § 8-1 første ledd at:
«(1) Fusk foreligger når en student handler i strid med denne forskriften eller retningslinjer for eksamen og eksamensavvikling.
Som fusk eller forsøk på fusk ved eksamen regnes bl.a.:
- å ha ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen
- å presentere andres arbeid som sitt eget
- å sitere kilder eller på annen måte benytte kilder i skriftlige arbeider uten tilstrekkelige kildehenvisninger
- å sitere eller på annen måte benytte egne tidligere eksamensarbeider uten tilstrekkelige kildehenvisninger (selvplagiat)
- å ha skaffet seg adgang til eksamen ved å ha fusket ved prøve og lignende som er vilkår for å gå opp til eksamen, eller ved på uriktig grunnlag å ha fått godkjenning for deltakelse ved obligatorisk undervisning eller andre obligatoriske aktiviteter
- å ha deltatt i regelstridig samarbeid mellom eksamenskandidater eller grupper».
Det følger videre av forskriften at det også anses som fusk dersom studenten forsettlig medvirker til fusk hos andre, jf. forskriften § 8-1 sjette ledd.
Bruk av kunstig intelligens, som for eksempel verobot eller ChatGPT, er et lovlig hjelpemiddel ved Høgskolen i Innlandet, dersom man bruker det som et verktøy. Bruker man derimot maskingenererte påstander, statistikk, argumenter, ideer, kunstverk, koding eller lignende som sitt eget i besvarelsen, vil dette regnes som fusk.
Andre relevante ressurser for studenter ved Høgskolen i Innlandet
I tillegg til de artiklene som er tilgjengelig her på Studenthjelp.no har vi laget en liste over andre relevante ressurser for studenter som er mistenkt for fusk ved Høgskolen i Innlandet.
- Høgskolen i Innlandets egen nettside om fusk
- Universitets- og høyskoleloven § 4-7
- Universitets- og høyskoleloven § 4-8
- Studieforskriften til Høgskolen i Innlandet kapittel 8
Denne artikkelen er for ordens skyld skrevet 14.05.2024.
Kontakt oss for uforpliktende sakvurdering
Er du mistenkt for fusk ved Høgskolen i Innlandet eller står overfor utestengelse på grunn av fusk, kan du ta kontakt med oss i Studenthjelpen.no for bistand. Vi har lang erfaring og kompetanse med saker som omhandler fusk og utestengelse, og vi vil gjøre vårt beste for å forsvare deg mot mistanken om fusk. Det er både kostnads- og risikofritt å få en vurdering av saken, og vi kan med vår erfaring svare deg på det du måtte ha spørsmål om. Vi har for øvrig taushetsplikt, og alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt.
Vanlige spørsmål
Hvilken plagiatkontroll bruker Høgskolen i Innlandet?
Høgskolen i Innlandet bruker plagiatkontrollprogrammet Ouriginal for å sjekke eksamensoppgaver og andre innleveringsoppgaver som gir eksamensrett (arbeidskrav).
Hva er konsekvensene ved å fuske ved Høgskolen i Innlandet?
Konsekvensene for studentene som får påvist fusk er normalt ved HINN annullering av eksamen eller innleveringen, og utestengelse fra Høgskolen i Innlandet i inntil ett år. I tillegg risikerer du å miste retten til å gå opp til eksamen ved andre høyskoler og universiteter i Norge.
Hva anses som fusk ved Høgskolen i Innlandet?
Generelt anses ulovlige hjelpemidler, uriktig kildebruk og ulovlig samarbeid som fusk ved Høgskolen i Innlandet. Mer informasjon om hva som anses som fusk ved Høgskolen i Innlandet finner du på høyskolens nettsider og i høyskolen studieforskrift kapittel 8.
Er bruk av kunstig intelligens på eksamen å anses som fusk ved Høgskolen i Innlandet?
Det fremgår av skolens regelverk at direkte anvendelse av kunstig intelligens, som for eksempel verobot eller ChatGPT, regnes som juks. Likevel sier lovverket at det lov å bruke kunstig intelligens dersom man bruker hjelpemidlet som et verktøy.
Har man rett til gratis advokat ved mistanke om fusk ved Høgskolen i Innlandet?
Studenthjelpen.no har advokater som bistår studenter som er mistenkt for fusk over hele landet, herunder også ved Høgskolen i Innlandet. Hjelpen fra våre advokater er gratis, og det er Høgskolen i Innlandet som må betale regningen.